Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zalewa do grzybów. Jak zrobić? Prezentujemy najlepsze sposoby na składnik przetworów

Kacper Owo
Zalewa do grzybów. Jak zrobić? Prezentujemy najlepsze sposoby na składnik przetworów
Zalewa do grzybów. Jak zrobić? Prezentujemy najlepsze sposoby na składnik przetworów pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
Jeden z symboli jesieni? Grzyby. Przygotowując grzybowe przetwory należy zacząć od zalewy do grzybów. Nawet jeśli nigdy jej nie przyrządzaliście, z miejsca uspokajamy - to znacznie prostsze, niż myślicie. Zobaczcie, jak olśnić domowników i przygotować odpowiednią zalewę. Dalsza część artykułu poniżej. Kliknijcie w zdjęcie, aby przejść do galerii.

Nie wiemy jak wy, ale my wprost uwielbiamy jesień, m.in. dlatego, że uwielbiamy grzybów. Można z nich przygotować wiele wyśmienitych potraw i dodatków. Najpierw należy jednak zacząć od zalewy do grzybów. Wybierzcie się z całą rodziną czy z przyjaciółmi na poszukiwanie grzybów do pobliskiego lasu, a następnie zabierzcie się do przygotowania zalewy do grzybów. W końcu nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe przetwory.

Jaka zalewa do grzybów

Pamiętajcie - źle przygotowana zalewa do grzybów całkowicie zepsuje smak grzybowych przetworów. Odpowiednia podkreśli ich walory. Właśnie dlatego podpowiemy wam jak się zabrać za jej przyrządzanie. Nie zaskoczymy was pewnie stwierdzając, że sekret zalewy tkwi w jej proporcjach. Musi być dość mocny smak i zachęcający kolor oraz zapach.

Tradycyjna zalewa do grzybów marynowanych przepis:

Składniki:

  1. 2 - 3 łyzki cukru
  2. 1,5 szklanki octu
  3. 2 litry wody
  4. liść laurowy, pół liścia laurowego
  5. sól
  6. szczypta gorczycy

Składniki dodatkowe:1. 2 ziarna ziela angielskiego

  1. 5 ziaren kolendry
  2. 2 krążki ugotowanej marchewki
  3. 2 plasterki cebuli
  4. 4 ziarenka czarnego pieprzu
  5. kawałek ostrej papryki
  6. kawałek chrzanu
  7. szczypta tymianku

Przygotowanie:
Cukier, ocet, wodę, liść laurowy, sól oraz gorczycę należy zagotować. Obgotowujemy w wodzie grzyby z cebulą. Jak już się ugotują następnie zlewać je zimną wodą, dodajemy grzyby z cebulą do zalewy i przelewamy je do słoików. Pamiętajmy, że zalewa musi być ciepła. To takie proste.

Przepis na zalewę do grzybów słodko-kwaśną

Warto również wypróbować mniej oczywisty, ale równie pyszny przepis na zalewę do grzybów słodko-kwaśną.

Składniki:

  1. 2-3 liście laurowe
  2. 3-5 ziaren ziela ang
  3. 4-5 łyżek cukru
  4. 4-5 łyżek oleju
  5. łyżeczka soli
  6. łyżeczka kurkumy
  7. szczypta chili
  8. 250 ml octu jabłkowego

Pamiętajcie, aby po dodaniu zalewy do słoików, dobrze go wymieszać. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że dotarła ona do każdego z grzybów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto