MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zdrowa pasta jajeczna z awokado nie ma sobie równych. Zrobisz ją bez majonezu i zyskasz wartościowe śniadanie. Przekonasz się jakie to dobre

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie? Polecam ci zrobić pastę jajeczną z awokado. W takiej wersji wyeliminujesz użycie majonezu na rzecz kremowego awokado. Jajka gotuję na półmiękko, aby zyskać luźniejszą konsystencję. Połączenie awokado i jajek jest bardzo sycące. Zapewnia w diecie zdrowy tłuszcz i białko, które nasyci na długo. Polecam podawać je z chlebem żytnim na zakwasie.

W skrócie

Najprostsza pasta z awokado i jajkiem na kanapki wymaga tylko dwóch składników i szczypty soli z pieprzem. Najczęściej pastę jajeczną doprawiam ją posiekanym czosnkiem, cebulą, a nawet odrobiną musztardy diżońskiej. Do takiej pasty możesz dodać pokrojonego w kostkę pomidora lub sięgnąć po posiekany szczypiorek. Gdy mam ochotę na ostrzejsze śniadanie, przyprawiam je jakościową mieszanką curry. Moją ulubioną wariacją na temat tego smarowidła jest pasta z awokado z jajkiem i serem. Szczególnie polecam użyć startej na drobnych oczkach twardej mozzarelli w kostce. Wystarczy 30 g, ale możesz dodać więcej według swojego upodobania.

Widok od przodu na pastę jajeczna z awokado udekorowaną bazylią w misce
Szybka i smaczna pasta jajeczna z awokado to pomysł na pełnowartościowe śniadanie. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania smarowidła. Anna Daniluk

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania pasty jajecznej z awokado

Pasta jajeczna z awokado – najprostszy przepis na smarowidło na kanapki

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • Kilka listków bazylii.

Jak zrobić pastę jajeczną z awokado?

Sposób przygotowania:

  1. Do małego rondla wlej 300 ml wody. Zagotuj, posól, a następnie delikatnie włóż jajka.
  2. Gotuj je przez 6 minut i odstaw do ostudzenia.
  3. W tym czasie przepołów awokado i wybierz łyżką środek do miski.
  4. Przy pomocy widelca rozgnieć awokado na pastę i dolej ocet jabłkowy.
  5. Ugotowane jajka przelej zimną wodą, obierz ze skorupki i rozgnieć razem z awokado.
  6. Pokrój w kostkę cebulę i posiekaj czosnek.
  7. Dorzuć je do jajek z awokado.
  8. Dodaj sos sojowy, czarny pieprz i ewentualnie sól.
  9. Wszystkie składniki rozgnieć jeszcze raz z widelcem, aby uzyskać jednolitą masę.
  10. Jeśli chcesz mieć idealną konsystencję, możesz także zmiksować ją blenderem.
  11. Gotową pastę jajeczną z awokado polecam zjeść z na kromce chleba żytniego na zakwasie z plastrem pomidora.
  12. Jeszcze lepiej smakuje, gdy wcześniej zrobisz z nich grzankę.

Zioła do pasty jajecznej z awokado

Do takiego śniadania lubię dodawać proste zioła. Najczęściej jest to posiekany szczypiorek, koperek lub natka pietruszki. Jednak czasem chcę nadać przysmakowi oryginalnego smaku i wtedy sięgam po kolendrę lub listki bazylii. W każdej z tych propozycji osiągniesz pyszne i pełnowartościowe danie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zdrowa pasta jajeczna z awokado nie ma sobie równych. Zrobisz ją bez majonezu i zyskasz wartościowe śniadanie. Przekonasz się jakie to dobre - Strona Kuchni

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto