Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierogi świąteczne pieczone/paszteciki [przepis]

Redakcja
AGW
Chrupiące, lekko słodkie, lekko słone z farszem grzybowo-kapuścianym wewnątrz. To moje ulubione pieczone pierożki nazywane też pasztecikami, które na święta od zawsze przygotowujemy w domu rodzinnym.

Moje pieczone pierogi nie są tak pyszne, jak te spod ręki babci, ale i tak polecam. Nie tylko na święta.

Składniki do ciasta:
kostka margaryny
ok. 2,5 szkl. mąki
2 jajka
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżeczki śmietany (12 lub 18%)

Składniki farszu:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek (lub innych grzybów)
sól
pieprz
masło
ocet

Jak zrobić prosty farsz?

Najdogodniej zacząć od farszu, można go zrobić nawet dzień wcześniej. Kapustę należy obgotować, po odlaniu wody pociąć na drobniejsze części. Kapustę wrzucamy na patelnię z łyżką masła i doprawiamy - sól, pieprz, trochę octu. Smażymy 10-15 min. Dorzucamy osobno uduszone/smażone grzyby (pokrojone w drobną kostkę z dodatkiem soli i pieprzu). Po wymieszaniu i doprawieniu farsz jest gotowy.

Jak przygotować ciasto do pierożków?

Bardzo prosto. Łączymy wszystkie składniki do tego przeznaczone i zagniatamy. Rozwałkowujemy (na tyle cienko, żeby jednak się nie rwało). Wycinamy koła, najwygodniej większą niż standardowa szklanką. Na środek koła nakładamy farsz i sklejamy dobrze brzegi.

Blaszkę dobrze jest lekko posmarować tłuszczem, a ułożone pierożki rozmąconym jajkiem dla połysku. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż przybiorą złoty kolor (ok. 20 min).

Smacznego :)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto