Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na babkę

Livia - Anna Kowalska
Livia - Anna Kowalska
Chyba nikt nie potrafi sobie wyobrazić wielkanocnego stołu bez bab. I nie mam na myśli tych, co przy stole zasiądą, ale te, które na nim staną.

Baby wielkanocne mogą być piaskowe lub drożdżowe. Nie są trudne do zrobienia. Jedyny problem, to posiadanie odpowiedniej formy do pieczenia. Poniżej przepis na babkę drożdżową.

  • Ciasto
Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła/margaryny
  • bakalie
  • marmolada twarda (w ulubionym smaku)
Wykonanie:

Cukier utrzeć z drożdżami i dodać do mąki. Następnie wlać mleko i zagniatając dodawać żółtka i cukier waniliowy i sól.

Ciasto dobrze wyrobić i dodać bakalie. Odsawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jeszcze raz delikatnie zagnieść.

Przełożyć 1/3 do foremki, łyżeczką zrobić "kleksy" marmolady, przykryć połową pozostałego ciasta, znowu dodać marmoladę, wypełnić formę resztą ciasta.

Piec ok. 40 min. w 200 stopniach.

Babę wielkanocną możemy posypać cukrem pudrem, polać czekoladową polewą lub lukrem.

  • Polewa
Składniki:

  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek wody
Wykonanie:

W rondelku podgrzać wodę i rozpuścić kakao. Dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania gładkiej masy.
  • Lukier
Składniki:

  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:

Do gorącej wody wsypać cukier i dodać sok z cytryny. Mieszać do rozpuszczenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto