Syndrom dnia następnego zależy od wielu czynników. Oprócz ilości, będzie to między innymi czas w jakim spożywaliśmy alkohol; to czy piliśmy na pusty, czy pełny żołądek (pełny żołądek spowalnia wchłanianie alkoholu); czy podczas picia alkoholu wypiliśmy dużą ilość niealkoholowych napojów i czy nawadnialiśmy organizm później.
- Duże znaczenie mają jednak też substancje chemiczne zawarte w danym alkoholu, które powstają w wyniku fermentacji. Określamy je mianem kongenerów i są one inne dla różnych rodzajów alkoholów, decydują o nadaniu im m.in. smaku i aromatu. Im więcej kongenerów, tym większe prawdopodobieństwo, że kolejnego dnia kac będzie mocniejszy.
Po jakim alkoholu kac będzie większy?
Ilość kongenerów w napoju alkoholowym zależy od wielu czynników, między innymi użytego cukru czy szczepu drożdży. Ilość kongenerów będzie się różnić w zależności od tego czy do wytwarzania alkoholu użyto winogron czy ziaren zbóż, itd.
Który alkohol może powodować większego kaca? Przeprowadzono nawet badania naukowe na ten temat. Co stwierdzono? Przeczytajcie w naszej galerii:
Polecamy również: Tak nie wolno parkować w Bydgoszczy. Przykłady od Straży Miejskiej - zobacz zdjęcia
Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?