Kolejne lata przyniosły nowe cechy. Burmistrz miasta Andrzej Kramarze w 1569 roku powołali Cech Piekarzy i zatwierdzili jego statut, który w 21 artykułach określał prawa, obowiązki i powinności piekarzy. Następnie rok 1888, kiedy to zostaje powołany Cech Cukierników.
Jednak że upadek gospodarczy kraju w drugiej połowie XVIII w spowodował zahamowania dalszego rozwoju rzemiosła. Rzemiosło w różnych okresach przechodziło trudne chwile zmagając się z trudnościami na tle przemian politycznych i gospodarczych. Rok 1945 przyniósł Polakom upragnioną wolność, a cechy spożywcze jako pierwsze wznowiły swoją działalność. W latach 50-tych Cech Rzeźników, Cech Piekarzy i Cech Cukierników zostały włączone do Cechu Rzemiosł Różnych.
W 1980 roku w środowisku branży spożywczej zrodziła się myśl powołania własnego cechu, jednakże stan wojenny udaremnił realizacje tego celu. Wreszcie 5 grudnia 1983 na Walnym Zgromadzeniu uchwałą nr 1 został powołany z dniem 01.01.1984 r. Cech Rzemiosł Spożywczych.
Jednym z podstawowych zadań cechu jest szkolenie uczniów w zawodach: piekarz, cukiernik i wędliniarz, dlatego z inicjatywy prezesa Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości Jana Gogolewskiego powstała Zasadnicza Szkoła Rzemiosła i Przedsiębiorczości. 1 stycznia 2007 roku Cech Rzemiosł Spożywczych w Bydgoszczy przyjął nazwę Cech Piekarzy i Cukierników.
Działaczami w następnych latach cechu byli :Apolinary Burzyński,Jan Hojka, Franciszek Jakubowski, Wincenty Burzyński, Franciszek Gutowski, Jan Błaszak, Piotr Wolniewicz, Piotr Godek, Zbigniew Bigoński, Władysław Dullin, Jan Gogolewski i Józef Erdmann, którego nazwę nosi Piekarnia na Ul. Długiej w Bydgoszczy.
Zbigniew Ziółkowski
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?