Choć niektóre z poniższych rad wydają się oczywiste, wiele osób o nich zapomina, dlatego warto je sobie przypomnieć właśnie teraz. Latem, podczas upałów, żywność szczególnie łatwo się psuje, a wtedy nietrudno jest nabawić się zatrucia.
* Zanim kupisz coś w sklepie, czytaj opakowania. Ważna jest nie tylko data przydatności do spożycia, ale i wskazówki od producenta, w jakiej temperaturze przechowywać dany produkt, np. mięso mielone i świeże ryby lubią temp. 2 stop. C, a jogurty, kefiry i śmietany – od 6-8 stop. C.
* Żywność trwałą, np. makarony, dżemy, cukier przechowujmy w temperaturze pokojowej. Po otwarciu słoika, np. z konfiturą, chowajmy go do lodówki.
* Woda mineralna i źródlana powinna stać w chłodnych miejscach, po otwarciu butelki w lodówce. Zwracaj na to uwagę kupując butelkę w sklepie. Woda może zawierać pewną ilość mikroorganizmów. Gdy w sklepie nie ma klimatyzacji, a butelki nie stoją w chłodnych miejscach (jak to najczęściej określa producent) , to wymarzone warunki dla rozwoju bakterii, których nie zobaczysz gołym okiem. Jest to jednak dla ciebie informacja, żeby wody nie kupować.
* Soki jednodniowe przechowuj w lodówce.
* Nie jedz surowych jaj ani surowego mięsa (niewskazany jest kogel-mogel, tatar, niedopieczone mięso) – mogą być skażone pałeczkami salmonelli. Bakteria ta ginie w wysokich temperaturach. Przed przygotowaniem potraw z jajek, umyje je.
* Przygotowując przyjęcia zadbaj o odpowiednią ilość miejsca w lodówce dla przechowywania potraw. Nie wstawiaj ich do chłodnych miejsc, np. piwnicy. Tam mogą być gryzonie, które przenoszą pałeczki salmonelli.
* Unikaj ciast z kremem, które pod wpływem temperatury się rozpływają, lejących się galaret, rozmrożonych lodów.
* Produktów raz rozmrożonych nie powinno się po raz drugi zamrażać.
* Szykujesz grilla? Pamiętaj, żeby produkty, które mają się na nim smażyć, wyjąć prosto z lodówki. Szkodliwe mikroorganizmy namnażają się bardzo szybko, jeśli żywność przechowywana jest w temp. pokojowej.
* Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania; myj ręce po wyjściu z toalety; myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności; chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
* Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia; magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach.
* Gotuj dokładnie przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza; zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęły temp. 70 st. C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste, nie różowe.
* Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godz.; wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce, utrzymuj wysoką temp. gotowanych potraw tuż przed podaniem; nie trzymaj żywności zbyt długo nawet w lodówce; nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temp. pokojowej (zanurz w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
* Nie jedz produktów, które utraciły już datę przydatności do spożycia; myj owoce i warzywa.
* Kobiety w ciąży powinny unikać surowego albo niedogotowanego mięsa. Mogą się zarazić toksoplazmozą.
* Nie jedz surowych jajek. Mogą się w nich czaić zarazki salmonelli.
Źródło: Tatiana Mikułko, Jak uniknać zatruć pokarmowych - gazetalubuska.pl.
Od redakcji: Przypominamy, że każdy z Was może zostać dziennikarzem obywatelskim serwisu MM Moje Miasto! Zachęcamy Was do zamieszczania artykułów oraz zdjęć z ciekawych wydarzeń i imprez. Piszcie też o tym, co Wam się podoba, a co Wam przeszkadza w naszym mieście. Spróbujcie swych sił w roli reporterów obywatelskich MM-ki! Pokażcie innym to, co dzieje się wokół Was. Pokażcie, czym żyje miasto.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?