Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lekkostrawne przekąski na upalne dni

Marta Czarnecka
Marta Czarnecka
W okresie letnim warto mieć pod ręką butelkę wody mineralnej, smaczny owoc i zdrowe warzywo.

Z nieba leci żar. Ubrani w przewiewne stroje, z butelką wody mineralnej pod pachą wychodzimy z domu. Pragnienie zaspokoimy w każdej chwili, a co, gdy w upalny dzień dopadnie nas głód? Najlepsze jest lekkostrawne danie.

Latem powinniśmy jeść dużo warzyw i owoców. Niemal na wszystkich stronach internetowych, w książkach kucharskich czy w gazetach aż roi się o przepisów na potrawy z ich wykorzystaniem. Takie smakołyki są bowiem zdrowe i lekkostrawne.
O tym, że wzrasta świadomość na temat zdrowego odżywiania przekonują radomscy kucharze.

- Zauważamy, że latem nasi goście chętniej zamawiają potrawy z dużą ilością warzyw czy kiełków. Jeśli decydują się już na mięso, wybierają te niezbyt tłuste lub w zamian ryby. Na deser zaś zamawiają orzeźwiające sorbety owocowe - mówią Marcin Kosior i Daniel Sochanek z restauracji Hotelu Europejskiego w Radomiu.

NA ŁADNĄ OPALENIZNĘ

Jedzenie niektórych owoców ma pozytywny wpływ także na nasz wygląd. Gdy w wakacje nie mamy czasu na leżakowanie i zażywanie kąpieli słonecznej sięgnijmy po pomarańczowe owoce i warzywa. Zawarty w nich beta-karoten zapewni cerze świeży i opalony wygląd. W połączeniu z witaminą C, która także występuje w tych owocach, sprawi, że skóra nabierze elastyczności i będzie bardziej odporna na działanie promieni słonecznych. Do letniego menu warto więc dołączyć: dynię, marchew, morele oraz warzywa liściaste.

IDEALNA NA GORĄCE DNI

Lato jest czasem, gdy rośnie zapotrzebowanie naszego organizmu na płyny. Powodem tego są wysokie temperatury i zazwyczaj większa aktywność fizyczna.
- Dziennie powinniśmy wypijać od 2 do 3 litrów płynów łącznie - radzi Stefan Fundowicz, lekarz internista. - Dobrze jeśli wśród nich będzie przeważała niegazowana woda mineralna.

W krótkim czasie przywraca ona bowiem utracone siły. Jest to najlepiej i najszybciej przyswajalny płyn. Jeśli nie przepadamy za nią, możemy do szklanki wrzucić dodatkowo plaster cytryny lub świeżą miętę.

W upalne dni warto zrezygnować z mocnej kawy i słodkich napojów gazowanych na korzyść wspomnianej już wody. Napoje z dużą zawartością kofeiny i cukru tłumią bowiem objawy nadchodzącego udaru słonecznego. Trzeba uważać zwłaszcza na alkohol. Przy wysokiej temperaturze powietrza może on wywołać przegrzanie organizmu.

DOBRY KEFIR I MAŚLANKA

Latem warto sięgać też po mleczne napoje fermentowane. W upalne dni tradycyjny obiad dobrze jest zastąpić chłodnikiem przygotowanym na bazie kefiru lub maślanki.
- Zimne napoje tego typu nie tylko gaszą pragnienie, ale zawierają też probiotyki, które mają dobroczynne działanie, bo wzmacniają nasz organizm i dobrze wpływają na pracę jelit - dodaje doktor Stefan Fundowicz.

Źródło: Lekkie menu na upalne dni/echodnia.eu


Od redakcji: Przypominamy, że każdy z Was może zostać dziennikarzem obywatelskim serwisu MM Moje Miasto! Zachęcamy Was do zamieszczania artykułów oraz zdjęć z ciekawych wydarzeń i imprez. Piszcie też o tym, co Wam się podoba, a co Wam przeszkadza w naszym mieście. Spróbujcie swych sił w roli reporterów obywatelskich MM-ki! Pokażcie innym to, co dzieje się wokół Was. Pokażcie, czym żyje miasto.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto