Najlepsze przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 2020. Pomysły także od Magdy Gessler i Anny Starmach
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Śledzie w zalewie korzennej
Składniki na 1 porcję: • 120 g solonych filetów śledziowych • przyprawa korzenna, marki CYKORIA • goździk, marki CYKORIA • cynamon, marki CYKORIA • ziele angielskie, marki CYKORIA • liść laurowy, marki CYKORIA • gorczyca, marki CYKORIA • sól • ocet winny • miód • cebula biała i fioletowa • 100 ml czerwonego wytrawnego wina • olej • świeżo mielony pieprz • świeży koperek bądź natka pietruszki Moczone przez kilka godzin w wodzie filety śledziowe kroimy w języczki. Wrzucamy do miseczki, mieszamy z pokrojonymi w cieniutkie krążki cebulami białą i fioletową. Doprawiamy solidną porcją goździka, cynamonu i przyprawy korzennej, dodajemy też liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sól i ocet winny oraz odrobinę oleju i przegotowanej wody. Następnie zalewamy czerwonym, wytrawnym winem i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Po wyjęciu z lodówki układamy śledzia na talerzu, delikatnie skrapiamy olejem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ozdabiamy świeżym koperkiem bądź pietruszką.