Miłośnicy zdrowego odżywiania ale nie tylko z pewnością wiedzą czym są nasiona chia i z czym je jeść. W naszym kraju zyskują na popularności. Nasiona chia w swoim składzie posiadają duże ilości minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Zawierają one mnóstwo wysokiej jakości białka, duże ilości błonnika, kwasy tłuszczowe, magnez, fosfor, wapń, potas, sód, cynk, przeciwutleniacze oraz witaminy z grupy B i E. Nasiona mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Mimo wielu zalet, jedzenie nasion chia trzeba ograniczać. Ze względu na bardzo wysoka zawartość błonnika. Dlatego zalecane jest dzienne spożycie w ilości 40 gram, rozłożonych na dwie porcje, czyli po półtorej łyżki na dwa posiłki.
Warto dodawać je do porannej owsianki, do płatków, do kasz, do naleśników, jogurtów, sałatek, zagęszczać nimi zupy, dodawać do ciasta chlebowego.
Oto kto powinien włączyć nasiona chia do diety. Takie są skutki ich jedzenia - lista
W poniższej galerii sprawdź, kto może a kto powinien unikać nasion chia w swojej diecie.
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?