Program telewizyjny na święta 2013 - Wigilia, Boże Narodzenie
Święta powoli, ale jednak zbliżają się i czas zacząć przygotowania. Co możemy zrobić już teraz? Charakterystyczne dla tych świąt ciastka.
Składniki, czyli co nam się przyda: |
- 2 szklanki mąki (najlepiej tortowej)
- 1 jajko
- pół szklanki cukru (zwykłego lub pudru)
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 25g świeżych drożdży (czyli 1/4 kostki)
- 40g miękkiego masła
- można, ale dodawać nie trzeba - dla smaku: kilka kropel pomarańczy/odrobinę startej skórki/olejku aromatycznego
Jak zrobić pierniki? |
W pierwszym kroku mieszamy ze sobą cukier, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. To zostawiamy obok i w niewielkim garnku/rondelku podgrzewamy miód i masło, aż się rozpuszczą. Zestawiamy z ognia i dodajemy drożdże. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Czas wszystko połączyć, czyli to, co mamy w garnku, przelewamy do miski z sypkimi składnikami. Dodajemy jajko i ewentualnie odrobinę soku/olejku, wyrabiamy gładkie ciasto.
Całość rozwałkowujemy. Wiadomo - jeśli się klei - to podsypujemy odrobiną mąki. Na jaką grubość rozwałkować ciasto? Jak chcemy, moje miało ok. 0,5 cm grubości (a może nawet mniej) przed włożeniem do pieca. Może być grubsze, jeśli ma być bardziej miękki.
Wycięte kształty układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i wkładamy do piekarnika na 10-15 min w temperaturze 190 stopni. Pamiętajcie o posmarowaniu figurek rozmąconym jajkiem - będą miały połysk.
Smacznego!
Was też zachęcamy do dzielania się przepisami i zdjęciami wypieków. Nasz MM-kowy blog jest do Waszej dyspozycji :)
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?