Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sekrety dobrej kawy [wideo]

Ewa Piątek
Ewa Piątek
Czy kawa jest zdrowa czy szkodliwa? Czego oczekiwać od baristy obsługującego nas w kawiarni? Do czego służy szklaneczka wody podawana do espresso?

Jak dobrze zaparzyć kawę metodą domową? Te i inne sekrety dziś w Hotelu City zdradzał ekspert ze Szkoły Mistrzów Kawy MK Cafe i Mistrz Polski Baristów Marcin Rusnarczyk.

Okazuje się, że właściciele kawiarni często nie są świadomi tego, jak ważne, obok wystroju miejsca i wyposażenia, są techniki parzenia kawy i dobrze wyszkoleni bariści. Marcin Rusnarczyk twierdzi, że na doskonałość zaparzonej kawy pracują nie tylko marka kawy i wyposażenia kawiarni, ale aż w 90 procentach umiejętności baristy.

Ewa Stołowska: Jak przygotować dobrą kawę bez specjalnego dzbanka?
- Marcin Rusnarczyk: Ważne, by nie zalewać kawy wrzątkiem, i to nie tylko rozpuszczalnej, na której opakowaniu widnieje taka wskazówka, ale i sypanej. Temperatura parzenia kawy to ok. 90ºC. Sam proces parzenia polega na wypłukiwaniu delikatnych olejków eterycznych, które we wrzątku po prostu się palą. Kawy nie wolno gotować! Ponadto, kupując kawę rozpuszczalną, warto wybrać liofilizowaną zamiast zwykłej, suszonej. Technologia przygotowania takiej kawy jest kosztowniejsza, opiera się m.in. na mrożeniu ekstraktów w bardzo niskiej temperaturze, co przekłada się na trwałość smaku. Kawa suszona natomiast zawiera szkodliwe związki chemiczne i jest słabsza.

Jak to się dzieje, że do kawy tak doskonale pasuje ciastko?
- To tylko i wyłącznie kwestia naszego przyzwyczajenia. Nie istnieją żadne tajemnicze związki między smakiem kawy a słodyczą. Jeszcze w latach 80. w dobrym tonie było uroczyście podać gościom kawę i ciasto. Tymczasem we Włoszech espresso pije się po posiłku, dla lepszego trawienia. Na całym świecie spotykamy też miejsca, do których „wpada się” jedynie na szybką kawę. Popularne jest też lunchowe połączenie kawy z kanapką czy ciepłym daniem. W Polsce kultura picia kawy dopiero się buduje. Wiele osób na przykład nie wie co zrobić z wodą podaną do espresso i wlewa ją do filiżanki! Tymczasem woda ta służy do przepłukania kubków smakowych przed piciem kawy.


Chcesz dowiedzieć się więcej o patrzeniu kawy? Między 1 lipca a 22 września kup promocyjne opakowanie MK Cafe i zgłoś się pod numer, który znajdziesz na promocyjnej etykiecie. 25 chętnych z naszego regionu wraz z osobami towarzyszącymi spotka się jesienią tego roku z Marcinem Rusnarczykiem, by przejść u mistrza bezpłatne jednodniowe szkolenie. Osobom spoza Bydgoszczy organizatorzy zapewnią noclegi.


Od redakcji: Przypominamy, że każdy z Was może zostać dziennikarzem obywatelskim serwisu MM Moje Miasto! Zachęcamy Was do zamieszczania artykułów oraz zdjęć z ciekawych wydarzeń i imprez. Piszcie też o tym, co Wam się podoba, a co Wam przeszkadza w naszym mieście. Spróbujcie swych sił w roli reporterów obywatelskich MM-ki! Pokażcie innym to, co dzieje się wokół Was. Pokażcie, czym żyje miasto.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomeczowe wypowiedzi po meczu Włókniarz - Sparta

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto