Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkie gotowanie w bydgoskim gastronomiku. Zobaczcie zdjęcia!

Marta Mikołajska
Marta Mikołajska
Wydarzeniu towarzyszyły atrakcje, takie jak m.in. koncert zespołu Pilersi, stoiska z kawą, pokaz tańca, stanowisko z produktami z wędzarni, degustacje.
Wydarzeniu towarzyszyły atrakcje, takie jak m.in. koncert zespołu Pilersi, stoiska z kawą, pokaz tańca, stanowisko z produktami z wędzarni, degustacje. Arkadiusz Wojtasiewicz
W poniedziałek, 25 września, na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy miał miejsce IV wojewódzki konkurs "Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów, gotowanych w żeliwnych kociołkach". O zwycięstwo rywalizowali reprezentanci sześciu szkół gastronomicznych i gastronomiczno-hotelarskich z województwa kujawsko-pomorskiego.

Uczniowie pracowali w dwuosobowych zespołach pod okiem kucharzy i szefów kuchni z całej Polski. Zadanie było niełatwe, gdyż na jego wykonanie uczestnicy mieli dwie godziny, a konkurencja w tym roku - jak podkreśla Rafał Godziemski, przewodniczący komisji konkursowej - była wyjątkowo wysoka.

- Z roku na rok poziom uczestników jest coraz wyższy. Obserwuję, że młodzież uczy się na błędach, potrafi wyciągać wnioski. I naprawdę interesuje się kuchnią - możemy to zauważyć w coraz bardziej umiejętnym doborze produktu, opanowaniu techniki, łączeniu smaków czy coraz ciekawszych aranżacjach - komentuje Rafał Godziemski.

W tym roku wśród konkursowych zadań znalazły się: azjatycki kociołek z klopsikami, meksykańskie smaki, gulaszowa z dziczyzny, pikantne flaczki rybne z lina, grzybowa z Kujaw i szczawiowa. Kubki smakowe komisji podbiło szczególnie danie przyrządzone przez Zofię Bień i Michalinę Nowakowską z Zespołu Szkół Technicznych w Żninie, które przygotowały meksykańską zupę wegańską. Już wcześniej brały udział w różnych konkursach gastronomicznych, ale to ich pierwsze zwycięstwo. Młode adeptki sztuki kulinarnej są uczennicami IV klasy o profilu "technik żywienia i usług gastronomicznych", a swoją przyszłość wiążą właśnie z branżą gastronomiczną. Jak mówią, przyrządzenie konkursowego dania nie sprawiło im większego problemu.

- Właściwie już od razu miałyśmy pomysł. Ale tak wysokiego miejsca się nie spodziewałyśmy. To nam pokazało, że warto wierzyć w siebie i spełniać marzenia - mówi Zofia Bień.

Justyna Ormanowska, dyrektor ZSG-H w Bydgoszczy podkreśla, że IV edycja konkursu okazała się być dużym sukcesem. - Po raz kolejny mogliśmy nawiązać współpracę z szefami kuchni, a warto podkreślić, że wielu z nich to nasi absolwenci. Pokazuje to nie tylko, że nasi dawni uczniowie chcą do nas wracać, ale także, że w tej branży naprawdę można osiągnąć duży sukces - mówi Justyna Ormanowska.

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wielkie gotowanie w bydgoskim gastronomiku. Zobaczcie zdjęcia! - Bydgoszcz Nasze Miasto

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto