Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W trzeciej kwadrze Księżyc ma kształt odwróconej litery D i...
fot. Goumbik/pixabay.com

Zaplanuj prace w ogrodzie w marcu. Pomoże w tym kalendarz księżycowy. Sprawdź, kiedy siać i sadzić, a kiedy przycinać rośliny i nawozić

III kwadra Księżyca i kwadra uprawy (3-9 marca)

W trzeciej kwadrze Księżyc ma kształt odwróconej litery D i ubywa go coraz bardziej. W kalendarzach ogrodniczych to tzw. kwadra uprawy. Jedną z najważniejszych jej zasad jest to, że w tym czasie nie siejemy i nie sadzimy roślin.

To natomiast najlepszy czas na wszelkie zabiegi związane z ziemią. W marcu oznacza to przede wszystkim przygotowanie ziemi pod uprawę i początek wiosennego nawożenia – warzywnika i rabat (jeszcze przed siewem nasion), drzew i krzewów ozdobnych oraz wiosennych kwiatów cebulowych (przed i w czasie kwitnienia).

Wiosną używamy nawozów organicznych (takich jak kompost, a jeśli obornik to suszony) oraz mineralnych, zawierających związki azotu (w tym np. mocznik). Do niektórych roślin warto użyć nawozów dedykowanych (np. hortensji czy roślin kwasolubnych). W marcu mamy ostatnią szansę na wapnowanie ziemi i trawnika (robi się to tylko wtedy, jeśli ziemia jest zbyt kwaśna).

Zobacz również

Nowa droga w aglomeracji białostockiej. Inwestycja kosztowała niemal 2,5 mln zł

Nowa droga w aglomeracji białostockiej. Inwestycja kosztowała niemal 2,5 mln zł

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Lukas Podolski: Boję się tego, co może czekać Górnika Zabrze w przyszłym sezonie

Polecamy

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Pijesz wodę prosto z butelki? Uważaj! Może się dla ciebie źle skończyć

Soczysty cheeseburger jak z amerykańskiego baru. Zrób na grillu i podaj gościom

Soczysty cheeseburger jak z amerykańskiego baru. Zrób na grillu i podaj gościom