MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowego są...
fot. Castorly Stock/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Brokuły

Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowego są brokuły, a już jedna porcja o wadze 100 g obfituje w 117 mcg witaminy B9. Te zielone różyczki zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspierają pracę jelit i zmniejszają ryzyko rozwoju zaparć. Brokuły to również źródło cennych antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.

Wykazano, że spożywanie minimum 100 g brokułów tygodniowo znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Dodatkowo w badaniach naukowych zaobserwowano, że systematyczne jedzenie brokułów może zmniejszyć o 10 proc. ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2.

Zobacz również

Zderzenie ciągnika z ciężarówką w Długołęce Wielkiej gm. Młynarze

NOWE
Zderzenie ciągnika z ciężarówką w Długołęce Wielkiej gm. Młynarze

Piknik charytatywny na rzecz chorej pielęgniarki ze Szczecinka

Piknik charytatywny na rzecz chorej pielęgniarki ze Szczecinka

Polecamy

Dużo łatwiej o mandat. 1 lipca ogólnopolska akcja policji

Dużo łatwiej o mandat. 1 lipca ogólnopolska akcja policji

Chętnych do służby przybywa, ale w bydgoskiej policji jest prawie 130 wolnych etatów

Chętnych do służby przybywa, ale w bydgoskiej policji jest prawie 130 wolnych etatów

Pod Bydgoszczą palił się las. Z ogniem walczyło 5 zastępów straży pożarnej

Pod Bydgoszczą palił się las. Z ogniem walczyło 5 zastępów straży pożarnej