Kulinarne zmagania w gastronomiku w Bydgoszczy. Kto zdobył Wielką Chochlę? [zdjęcia]

Marta Mikołajska
Marta Mikołajska
O Wielką Chochlę Gastronomika rywalizowało sześć drużyn z województwa kujawsko-pomorskiego.
O Wielką Chochlę Gastronomika rywalizowało sześć drużyn z województwa kujawsko-pomorskiego. Dariusz Bloch
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy po raz kolejny zaprosił młodych przyszłych kucharzy z województwa kujawsko-pomorskiego do kulinarnej rywalizacji. W tym roku Wielka Chochla Gastronomika powędrowała do zespołu z Grubna.

Zobacz wideo: Nowa jadłodzielnia WSG w Bydgoszczy

W poniedziałek, 27 września, młodzi adepci sztuki kulinarnej wzięli udział w zmaganiach o puchar przechodni - Wielką Chochlę Gastronomika. II edycja wojewódzkiego konkursu kulinarnego "Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów, gotowanych w żeliwnych kociołkach" odbyła się tradycyjnie na terenie otwartym Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Konarskiego 5 w Bydgoszczy.

Konkurs kulinarny w Bydgoszczy. Włoskie smaki na podium

Do Bydgoszczy przyjechali przedstawiciele pięciu szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim z województwa kujawsko-pomorskiego: Zespołu Szkół im. L. Wałęsy w Kowalewie Pomorskim (ubiegłoroczny zwycięzca - dop. aut.), Zespołu Szkół Technicznych w Żninie, Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. I. Łyskowskiego w Grubnie, Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Świeciu oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. M. Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu.

Zadaniem uczestników było ugotowanie zupy w dwie godziny. Uczniowie pracowali w dwuosobowych zespołach. Merytorycznie i praktycznie wspierali ich szefowie kuchni z różnych miast Polski. Wśród konkursowych potraw znalazły się: żurek jagnięcy, zupa krewetkowa z tofu, z makaronem udon na mleczku kokosowym, gulasz z dziczyzny, toskańska zupa warzywna, sezonowa zupa kurkowa oraz parzybroda kujawska.

Przy ocenie od uwagę brano smak, zapach, estetykę serwis, zgodność z przepisami bhp. Za najsmaczniejszą uznana została przez jurorów toskańska zupa warzywna. Przyrządził ją zespół z Grubna, przy wsparciu Piotra Lewtaka z restauracji La Strada w Stargardzie. Oprócz pucharu zwycięzcy otrzymali sprzęt AGD. Nie zabrakło także podziękowań dla zespołów oraz upominków od sponsorów.

- W tym roku poziom uczestników był bardzo wyrównany. Myślę nawet, że bardziej niż w latach poprzednich - podsumowuje tegoroczną edycję Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu w ZSG-H w Bydgoszczy, pomysłodawca konkursu. - Chciałbym dodać, że nie byłoby tego konkursu, gdyby nie wiele osób, które zaangażowały się w pomoc przy organizacji, w tym szefów kuchni, sponsorów i naszych uczniów, którym za tę pomoc jestem bardzo wdzięczny.

Atrakcje w gastronomiku - nie tylko kulinarne

Nowością podczas tegorocznej edycji konkursu była prezentacja zespołu koszykarek Klubu Sportowego Basket 25 Bydgoszcz oraz Wiktora Przyjemskiego - młodego żużlowca. Oprócz tego dyrekcja przygotowała niespodziankę w postaci wykładów kulinarnych nt. dziczyzny oraz degustacja serów.

Imprezę poprowadziła Krystyna Lewicka-Ritter. Bydgoska dziennikarka, miłośniczka i propagatorka folkloru. O oprawę muzyczną zadbał zespół Pilersi.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie