Kulinarny konkurs bydgoskiego UTP na dania z komosą ryżową rozstrzygnięty. Zobacz zwycięskie przepisy!
1. Pierogi z komosą ryżową Autorką zwycięskiego dania jest Roksana Róża. Potrzebne składniki - ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500, 125 ml gorącej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, pół łyżeczki soli; farsz: 80 g komosy ryżowej - 3 kolory, jedna średnia cebula, 100 g greckiej fety, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania - Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz olej, a następnie dolewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy aż do połączenia wszystkich składników. Wyrobioną kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut. - W tym czasie przygotowujemy farsz. Jedną szklankę komosy gotujemy w dwóch szklankach wody - czas gotowania 12 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Do podsmażonej cebulki dodajemy ugotowaną komosę oraz fetę. Smażymy ok. 8 minut do uzyskania zwartej konsystencji. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. - Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Kawałek ciasta, którego nie rozwałkowujemy przykrywamy bawełnianą ściereczką, aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy (powinny być lekko oprószone mąką). Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środku wyciętych kółek układamy farsz, lekko spłaszczmy farsz na kształt wałeczka, aby idealnie wypełnić wnętrze pieroga. Pierogi składamy na pół i sklejamy boki - tworząc falbankę. - Pierogi umieszczamy w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Wyjmujemy je po około 4 minutach. - Przygotowane pierogi wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem oraz gruboziarnistym pieprzem. Smacznego!