Naukowcy z UTP w Bydgoszczy chcą wyhodować nowe odmiany komosy ryżowej. Organizują konkurs kulinarny [zdjęcia]
Jej właściwości doceniane są na całym świecie. To roślina, która ma dobry wpływ na nasze zdrowie. W Hiszpanii stanowi ona nawet jeden ze składników najdroższego chleba świata. Bydgoscy naukowcy z UTP pracują, m.in. nad uzyskaniem jej nowych odmian i organizują właśnie konkurs kulinarny z komosą ryżową w roli głównej. Przepisy można przesyłać do 18 czerwca. Organizatorem konkursu jest Wydział Rolnictwa i Biotechnologii UTP, a konkretnie Pracownia Roślin Ozdobnych i Warzywnych oraz Pracownia Botaniki, Ekologii i Architektury Krajobrazu. - Quinoa, czyli komosa ryżowa zaliczana jest do żywności o wyjątkowo bogatym składzie ilościowym i jakościowym, tzw. superfoods - mówi dr inż. Alicja Tymoszuk z UTP. - Nie bez powodu nazywana jest „złotem Inków”, „świętym zbożem Inków” czy „matką zbóż”. Pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka, a potrawy z niej wykonywane cieszą się coraz większą popularnością wśród osób świadomie odżywiających się.