Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

UTP: Wydział Rolnictwa ma już 45 lat

MM Bydgoszcz
MM Bydgoszcz
AGW
Jak nauka współpracuje z gospodarką? Czy studenci zmieniają się, a może wciąż są tacy sami? Jak zmienił się Wydział Rolnictwa i biotechnologii UTP? Opowiada dziekan prof. Ewa Spychaj-Fabisiak.

Dziś na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego można studiować architekturę krajobrazu, biotechnologię, nanobioinżynierię, rolnictwo oraz technologię żywności i żywienie człowieka.

`

Wczesną jesienią - 27 września, jeszcze przed rozpoczęciem roku akademickiego, WRiB zaprasza na zjazd absolwentów. Wydział doczekał się w ciągu 45 lat 9592 absolwentów. W programie jest uroczystość jubileuszowa w Auditorium Novum oraz Bal Absolwenta w Restauracji Uniwersyteckiej Fordon.

Jakie było to 45 lat? - To jest szmat czasu. Pracuję tu już trzydzieści parę lat, dokładnie od 1977 roku. Studiowałam w Toruniu, a pracę rozpoczęłam w Bydgoszczy. Z perspektywy tylu lat można powiedzieć, że nasz wydział pięknie się rozbudował jeśli chodzi o bazę materialną, laboratoria, a także odnotował ogromny postęp w zakresie aktywności naukowej naszych pracowników. Na wydziale jest zatrudnionych 159 pracowników, w tym 112 pracowników naukowych i dydaktycznych, a wśród nich pracowników o statusie samodzielnego pracownika nauki aż 41 – z dumą mówi dziekan prof. Ewa Spychaj-Fabisiak.

W roku akademickim 2014/2015 w ofercie kształcenia pojawia się nowy kierunek - nanobioinżynieria.

`

Więcej:

Wydział Rolnictwa UTP ma 45 lat. Nauka idzie w parze z gospodarką?

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto