Dziś na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego można studiować architekturę krajobrazu, biotechnologię, nanobioinżynierię, rolnictwo oraz technologię żywności i żywienie człowieka.
`
Wczesną jesienią - 27 września, jeszcze przed rozpoczęciem roku akademickiego, WRiB zaprasza na zjazd absolwentów. Wydział doczekał się w ciągu 45 lat 9592 absolwentów. W programie jest uroczystość jubileuszowa w Auditorium Novum oraz Bal Absolwenta w Restauracji Uniwersyteckiej Fordon.
Jakie było to 45 lat? - To jest szmat czasu. Pracuję tu już trzydzieści parę lat, dokładnie od 1977 roku. Studiowałam w Toruniu, a pracę rozpoczęłam w Bydgoszczy. Z perspektywy tylu lat można powiedzieć, że nasz wydział pięknie się rozbudował jeśli chodzi o bazę materialną, laboratoria, a także odnotował ogromny postęp w zakresie aktywności naukowej naszych pracowników. Na wydziale jest zatrudnionych 159 pracowników, w tym 112 pracowników naukowych i dydaktycznych, a wśród nich pracowników o statusie samodzielnego pracownika nauki aż 41 – z dumą mówi dziekan prof. Ewa Spychaj-Fabisiak.
W roku akademickim 2014/2015 w ofercie kształcenia pojawia się nowy kierunek - nanobioinżynieria.
`
Więcej:
Wydział Rolnictwa UTP ma 45 lat. Nauka idzie w parze z gospodarką?
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?