Doktor Wojciech Szczęsny z Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej często organizuje warsztaty. Podczas nich stara się pokazać ludziom nie związanym z medycyną, jak wygląda sala operacyjna i poszczególne etapy zabiegów chirurgicznych od... kuchni. Często w czasie tych pokazów wykorzystuje ciekawe rekwizyty na przykład w postaci dyni, która pełni rolę brzucha pacjenta. Za to narzędzia, którymi „operuje” doktor Szczęsny są jak najbardziej prawdziwe. Zazwyczaj dyniowy pacjent zostaje uratowany.
Podczas X Toruńskiego Festiwalu Nauki i Sztuki sfilmowano jeden z takich warsztatów. Można go obejrzeć na stronie internetowej telewizji internetowej UMK.
Zobacz też:
- Przybywa młodych, którzy się garbią
- Kto to jest koordynator transplantologii?
- Genetyka pozwala odkrywać zagadki przeszłości
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?