Organizatorom zależy na tym by poprzez wspólną wymianę doświadczeń poznawać tradycję kuchni polskiej i umiejętnie dostosowywać ją do nowoczesności, tworząc bogate źródło informacji, inspirację do tworzenia nowoczesnych aranżacji dań i deserów. Twórcom Konkursu zależy także na tym, by nowe trendy zagościły w naszych restauracjach przez następny rok. Choć to dopiero druga edycja konkursu już zasłużył sobie uznanie, renomę i prestiż - został nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2013 otrzymał akredytacje WACS na 2012r. Uzyskał również poparcie wśród Stowarzyszeń Kucharskich i Cukierniczych z Polski i zagranicy.
Uczestnikami konkursu są odważni i kreatywni kucharze z najlepszych restauracji głównie z Polski jak i z zagranicy. Kucharze, którzy w swoich restauracjach z pasją kreują dania na najwyższym poziomie, inspirując swoich gości i pozostałą brać kucharską swoimi pomysłami. To nowi kulinarni odkrywcy i wirtuozi idący z duchem aktualnej gastronomicznej mody smaku oraz aranżacji dań nazywani są często- „Trendy Chef”
Zadaniem uczestników konkursu jest przygotowanie zupy, dania głównego oraz deseru. Głównym tematem zupy jest ryba. Przepis powinien być niepowtarzalnym autorskim pomysłem serwowanym wg własnego uznania. Istotą zupy ma być smak, prezentacja i estetyka wg najnowszych trendów, technika, awangarda, trudność i dobranie elementów dania oraz perfekcja przygotowania. Tematem dania głównego jako obowiązkowy główny składnik jest kaczka, dowolny jej element lub elementy. Tematem deseru jako obowiązkowy składnik jest czekolada. Przepis powinien być niepowtarzalnym autorskim pomysłem. Istotą deseru jest estetyka na talerzu, delikatność w smaku i prezentacji, techniki użyte w przygotowaniu deseru , zaskakujące połączenie i wybór smaków oraz perfekcja przygotowania. Ważne jest aby deser spełniał warunki deseru restauracyjnego czyli mógł być przygotowany i serwowany przez kucharzy oraz swobodnie dostarczony do gości przez obsługę.
Założeniem imprezy jest ukazanie wszystkiego co najlepsze i ekskluzywne. Tak więc najnowszym potrawom tworzonym przez mistrzów kucharskich będzie towarzyszyło wiele dodatkowych atrakcji m.in. pokazy kulinarne w wykonaniu Loica Malfait – Le Cordon Bleu, pokazy kulinarne w wykonaniu Marcina Budynka (Hotel Warszawa w Augustowie), Pokazy Cukiernicze (Cukiernia Sowa). Dział będzie punkt informacyjny dotyczący szkoły Le Cordon Bleu - Sarah Santin. Zastawy stołowe i doradztwo w zakresie wyposażenia i sztuki stołu zaprezentuje Firma Dajar i Churchill ( Restauracja Oliwka ). W Willi Win będzie niepowtarzalna okazja wzięcia udziału w degustacji win z Piemontu, mekki Barolo i Trufli, degustacja prowadzona przez właściciela winnicy GIANNI GAGLIARDO. Przy drugim stanowisku będzie możliwość degustacji win ze słonecznej Sycylii, a jak Sycylia, to także wspaniała oliwa z oliwek. J.J Darboven ( Lobby bar ) zaprezentuje pokazy latte art i kultura parzenia kawy z degustacją. Cukiernia Sowa ( Lobby bar ) przygotowała wystawę tortów okolicznościowych, pokazy cukiernicze w wykonaniu Mistrzów - Pawła Małeckiego i Mariusza Buritty, czekoladowe degustacje i prezentacje deserów. Będzie też wiele innych atrakcyjnych stoisk i pokazów firm branży spożywczej i kulinarnej.
O godzinie 20:00 ogłoszenie wyników podczas Uroczystego Wieczoru Kulinarnego Trendy Chef 2013.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?