Festiwal w Grucznie to niepowtarzalna okazja, aby skosztować odmian miodu, wędlin, win i powideł z całego regionu. Warto wybrać się tam bez samochodu, chyba że nie chce się skosztować niesamowitych smaków domowych trunków biorących udział w Turnieju Nalewek. Niewątpliwą atrakcją był Turniej Kucharzy, na który jak co roku najlepsi z nich do Gruczna, aby zaprezentować swoje umiejętności.
SMAK ROKU 2011
Przetwory mięsne i wędliny:
Szynka długo dojrzewająca - PHU Jacek Spychalski
Przetwory warzywne i owocowe:
Borowik marynowany w całości w kwasie mlekowym - Kazimierz Abramczyk
Wyróżnienie:
„Fiut" - syrop z buraków - Marzena Przytarska
Przetwory z ryb:
Szczupak w zalewie - Stara Kuźnia
Przetwory z mleka, przyznano dwa tytuły:
Ser kozi dojrzewający Łomnicki - Bożena i Daniel Sokołowscy Ser Krzywonos - Marek Grądzki
Potrawy:
Brukwianka na gęsinie - Renata Osojca
Inne produkty spożywcze:
Podpiwek - Agnieszka Zamojska
W kategorii produkty piekarskie i cukiernicze nie przyznano nagrody
GRAND PRIX SMAK ROKU 2011 Podpiwek kujawski Agnieszki Zamojskiej
Jury Dziennikarzy i Artystów przyznało tytuły Smak Roku w następujących kategoriach:
Przetwory mięsne i wędliny:
Szynka z kością - Stanisław Barańczak
Przetwory warzywne i owocowe:
Smażone ogórki cioci Kazi - Iwona Pyra
Produkty piekarskie i cukiernicze:
Chleb żytni domowy - Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska" Nowe
Przetwory z ryb:
Lin wędzony - Wiesław Poraziński
Przetwory z mleka:
Gouda farmerska z kozieradką - Sylwester Wańczyk
Potrawy:
Pierogi pieczone z mięsem gęsim - Piekarnia Gruczno
Inne produkty spożywcze:
Podpiwek - Agnieszka Zamojska
MIÓD ROKU 2011
Zwyciężył miód lipcowy nektaroworspadziowy z pasieki Franciszka Kurczewskiego „Pod chmurką" ze Świecia. Jury przyznało także wyróżnienie dla Pasieki rodzinnej Sławomira Wnuka za miód gryczany nektarowy.
PROGRAM Festiwalu Smaku
Sobota, 20 sierpnia 2011 roku - scena i przyległe tereny:
- 11.00 - rozpoczęcie VI edycji Festiwalu Smaku,
- 11.15 - rozpoczęcie „Turnieju Kucharzy”,
- 12.15 - przedstawienie programu dnia przez konferansjera,
- 12.30 - pokazy:
·
pracy psów pasterskich (12.30, 14.30)
·
musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich (13.30, 16.00)
·
pracy koni pociągowych (15.00, 16.30)
- 11.30 - inne atrakcje:
·
występ zespołu „Stokrotka” w Świeciu (11.30, 13.00)
·
występ solistów z Domu Kultury w Tucholi (16.45)
- 14.00 - rozpoczęcie „Turnieju Nalewek”,
- 15.30 - prezentacja wystawców,
- 17.00 - gwiazda wieczoru - występ grupy „Sąsiedzi”,
- 17.30 - gala Festiwalu Smaku, wręczenie nagród,
- 18.30 - gwiazda wieczoru – II część występu grupy „Sąsiedzi”,
- 20.00 - przewidywane zakończenie imprez w plenerze,
- 20.15 - koncert muzyczny w Kościele pw. św. Jana Chrzciciela w Grucznie.
Niedziela, 21 sierpnia 2011 roku - scena i przyległe tereny:
- 10.00 - rozpoczęcie drugiego dnia Festiwalu Smaku,
- 10.30 - śniadanie prasowe i seminarium kulinarne (wstęp za zaproszeniem),
- 11.00 - pokazy:
·
pracy psów pasterskich (11.00, 13.45)
·
musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich (12.00, 15.00)
·
pracy koni pociągowych (13.00, 16.00)
- 10.30 - inne atrakcje:
·
występ zespołu amatorskiego z Kęsowa (10.30)
·
występ zespołu „Stokrotka” w Świeciu (11.30)
·
występ grupy „We play blues” Silno (12.30)
·
występ orkiestry dętej z Gruczna (13.15)
- 14.15 - ogłoszenie wyników I Turnieju Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły,
- ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Pszczoła = Środowisko = Region”,
- 15.30 - występ grupy „Własny Port”,
- 16.15 – zakończenie Festiwalu Smaku,
- 16.20 – II część występu grupy „Własny Port”,
- 17.30 - przewidywane zakończenie.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?