Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia otrębów. To dzieje się z organizmem kiedy jemy otręby

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 16 lat
Otręby to w ostatnich latach stały się bardzo popularne. To produkt idealnie nadający się jako dodatek do zdrowych śniadań, można je dodać do owsianki, jogurtu, naleśników, gofrów a nawet chleba. Zalety spożywania otrębów znajdziecie w naszym artykule. Zobaczcie, dlaczego warto je jeść, a kto nie powinien włączać ich do diety.

Otręby są produktem ubocznym, który powstaje w wyniku przemiału zbóż pszenicy, owsu, żyta orkiszu. To, co nazywamy otrębami to zewnętrzna osłonka ziaren.

Należy pamiętać, że otręby to przede wszystkim cenne źródło błonnika.

A nie można zapominać, że składnik ten odgrywa bardzo ważną rolę przy zachowaniu zdrowia oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.

Zobacz również:Takie są skutki jedzenia płatków owsianych. To się dzieje gdy włączysz je do diety

Otręby spożywane w nadmiarze mogą powodować występowanie biegunek. Przeciwwskazaniami do stosowania diet bogatych w błonnik pokarmowy są między innymi: stany zapalne, w szczególności żołądka, jelit, trzustki, dróg żółciowych, zaostrzenia choroby wrzodowej, stany pooperacyjne, szczególnie po operacjach na przewodzie pokarmowym.

Otrębami można wzbogacić: naleśniki, omlety, placuszki, gofry i panierki do mięs. Są świetnym dodatkiem do chleba, babeczek, ciasteczek, musli, granoli, jogurtów, twarożków, kefirów i owsianek. Można je również dodawać do koktajli i sałatek.

Właściwości otrębów

W poniższej galerii zobaczycie dlaczego warto jeść włączyć otręby do swojej diety.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto