Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dwie bydgoskie restauracje otrzymały Złoty Widelec. Dolce Vita i Scoria wyróżnione w prestiżowym konkursie

Jarosław Więcławski
Jarosław Więcławski
Złoty Widelec trafił do dwóch restauracji w Bydgoszczy.
Złoty Widelec trafił do dwóch restauracji w Bydgoszczy. Mateusz Bosiacki/archiwum
W czwartek 27 kwietnia w Airport Hotel Okęcie w Warszawie odbyła się Wielka Gala XII edycji konkursu „Polska od kuchni”, podczas której wręczono nagrody Złote Widelce najlepszym restauracjom w kraju. W gronie wyróżnionych znalazły się dwa lokale gastronomiczne z Bydgoszczy i jeden z Torunia.

Złote Widelce przyznano 28 miejscom w siedmiu kategoriach: kuchni autorskiej, europejskiej, polskiej, regionalnej oraz śródziemnomorskiej, a także restauracjom hotelowym i w domach weselnych. W gronie nagrodzonych znalazły się lokale z regionu. Restauracja Scoria z Bydgoszczy została doceniona za kuchnię autorską, a Restauracja Szeroka № 9 z Torunia za europejską.

Złoty Widelec otrzymała również Trattoria Dolce Vita, która mieści się w przy ul. Podwale w centrum miasta. – Na pewno to dla nas duże wyróżnienie, bo znaleźliśmy się wśród takich renomowanych restauracji jak Scoria, czy wcześniej Kuchnia by Marcin Szukaj – mówi „Expressowi Bydgoskiemu” Jarosław Łukowski, właściciel bydgoskiej restauracji.

Trattoria Dolce Vita została doceniona w kategorii kuchnia śródziemnomorska. Nagrody przyznawane są po wizycie ekspertów kulinarnych. Miejsce odwiedził Jacek Rutkowski, któremu spodobała się lokalizacja, a sam lokal ocenił jako klasyczną włoską restaurację z bogatym menu.

– Podczas wizyty oceniany jest nie tylko smak, ale wiele innych czynników, w tym klimat miejsca, wystrój czy sama obsługa. To bardzo ważne składowe, które wpływają na końcowy wybór. Po trudnym czasie pandemii, taka nagroda jest „kopem”, motywacją do tego, aby dalej działać i inwestować w lokal – uważa Jarosław Łukowski.

Nagroda jeszcze nie została wyeksponowana w lokalu, ale być może niedługo klienci będą mogli zobaczyć we wnętrzach sam Złoty Widelec. Konkurs „Polska od kuchni” to prowadzona od ponad 10 lat akcja rekomendująca restauracje w całej Polsce. W tym roku po raz drugi wręczono również godła promocyjne CHEFS CHOICE – nagrody przyznawane przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundacji WIP firmom z sektora HoReCa potwierdzającą wysoką jakość oferowanych produktów.

Dodatkowa kapituła konkursu przyznała trzem wybitnym kucharzom, autorytetom w środowisku tytuły arcymistrza sztuki kulinarnej. W XII edycji przyznano 12 wyróżnień specjalnych, w tym cukierni, lodziarni czy restauracji rybnej roku.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto