Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarny „Przepis na Bydgoszcz” czeka już na zwiedzających w Spichrzach nad Brdą MOB! [zdjęcia]

Justyna Tota
Justyna Tota
Wystawę „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu” w Spichrzach nad Brdą Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy zwiedzać można do 27 lutego 2022 r. Wśród wielu ciekawych eksponatów - kuchnia z czasów PRL-u
Wystawę „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu” w Spichrzach nad Brdą Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy zwiedzać można do 27 lutego 2022 r. Wśród wielu ciekawych eksponatów - kuchnia z czasów PRL-u Arkadiusz Wojtasiewicz
W bydgoskich restauracjach wśród wykwintnych dań królowała kiedyś np. zupa żółwiowa, a z tych tańszych wzięcie miała zupa kiełbasiana. Naszą chlubą były m.in. bydgoskie piwa, a wśród deserów równych sobie nie miał książę Pückler! O tych i innych smaczkach dowiecie się z otwartej 16 grudnia 2021 r. wystawy „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”, prezentowanej w Spichrzach nad Brdą MOB. Uwaga, w sobotę (18.12.) spacer inaugurujący Bydgoski Szlak Kulinarny! Wystawie towarzyszy też specjalna książka i możliwość posmakowania dawnych dań w wybranych bydgoskich lokalach.

Zobacz wideo: Fontanna w Starym Fordonie będzie efektownym elementem rewitalizacji

W czwartkowy (16 grudnia 2021 r.) wieczór w Spichrzach nad Brdą (ul. Grodzka 7-11) Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy otworzono kulinarną wystawę, która zaciekawi nie tylko smakoszy! „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”, której kuratorką jest Anna Kornelia Jędrzejewska, przybliża materialne i niematerialne dziedzictwo lokalnej kultury kulinarnej.

Na wystawie zobaczyć można, m.in. dawne naczynia z muzealnych zbiorów, narzędzia służące do przygotowania, podawania i przechowywania jedzenia oraz jadłospisy – również z szuflad bydgoszczan! Nie brakuje fotografii popularnych bydgoskich restauracji, kawiarni czy cukierni, których specjałami były marcepany, pączki, torty i desery, w tym ten będący specjalnością bydgoskich lokali: książę Pückler, składający się z lodów w kilku smakach.

Dawne opakowania i reklamy bydgoskich zakładów, wigilijne stoły z Kujaw i degustacje

Wspomniana zostanie działalność znanych, a często już nieistniejących bydgoskich fabryk, wytwórni i zakładów spożywczych, a całość uzupełnią historyczne reklamy i ogłoszenia prasowe.

- Na wystawie prezentujemy wybór niemal 100 prac Bronisława Zygfryda Nowickiego z kolekcji graficznej naszego muzeum - zdradziła nam Anna Kornelia Jędrzejewska. - Warto podkreślić, że spod jego ręki wyszły najbardziej znane i kojarzone opakowania herbatników Jutrzenki, reklamy octu Pilińskiego czy Etykiet Fordońskich Zakładów Spożywczych P.T. Przetwórni Owocowo-Warzywnej w Fordonie. Dorobek artysty w zakresie grafiki użytkowej imponuje.

W świąteczny klimat wprowadzają zwiedzających aranżacje stołów wigilijnych: kujawskiego i mieszczańskiego z okresu międzywojennego, a także kuchni z czasów PRL-u.

Więcej o wystawie „Przepis na Bydgoszcz” w rozmowie z kuratorką

Warto dodać, że wystawie towarzyszy książka pod tym samym tytułem „Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu”, w której znajdziemy zbiór przepisów kulinarnych związanych z naszym miastem, a także współczesne propozycje lokalnych szefów kuchni, cukierników i pedagogów. Tekst uzupełnią eseje dotyczące historii wyżywienia w Bydgoszczy i okolicach.

W trakcie trwania wystawy, która czynna będzie do 27 lutego 2022 r. (czyli do końca karnawału), warto wybrać się do bydgoskich restauracji oraz cukierni i kawiarni, w których możliwa jest degustacja dań i wyrobów inspirowanych dawnymi przepisami związanymi z Bydgoszczą. Jakich na przykład?

- „Dorsz w cieście piwny” w Warzelni Piwa Bydgoszcz, „Bydgoska bułka szyperska” w Kuchni Pałacowej Ostromecko MCK Bydgoszcz, „Gęś pieczona z plackami grochowymi” w Restauracji Apteka, „Kawa wiedeńska” po bydgosku w Bromberg Kaffe. Natomiast galantyna i pierogi dostępne są na zamówienie w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, Bigosek „Niech Cię Zakole” znajdziemy na Frymarku Bydgoskim, a bydgoskie obartuchy być może w Cukierni Sowa. Czekoladę i cukierki, krówki z Bydgoszczy oferuje nam Karmelowa Kraina. Każdy z zaproszonych do współpracy gości podał recepturę, według której można wykonać danie - podpowiada Anna Kornelia Jędrzejewska.

Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy nadal czeka na Wasze przepiśniki - „Podziel się przepisem!”

- Zachęcamy do odszukania swoich rodzinnych przepiśników: zeszytów, zbiorów z przepisami na różne dania – przesłania ich zdjęć na adres: [email protected] lub przyniesienia do muzeum, celem wykonania dokumentacji oraz pokazania ich w naszych mediach społecznościowych - zachęca MOB.

Spacer na inaugurację Bydgoskiego Szlaku Kulinarnego

Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy współpracuje z twórcami Bydgoskiego Szlaku Kulinarnego. Dlatego na inaugurację nowego szlaku warto wybrać się na spacer z historią wyżywienia w Bydgoszczy - w sobotę (18 grudnia) - start o godz. 14 w Spichrzach nad Brdą na wystawie „Przepis na Bydgoszcz…”, w programie są też trzy degustacje. Szczegóły i zapisy TUTAJ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Kulinarny „Przepis na Bydgoszcz” czeka już na zwiedzających w Spichrzach nad Brdą MOB! [zdjęcia] - Express Bydgoski

Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto