Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Struś nie tylko na święta [zdjęcia]

Redakcja
Święta wielkanocne coraz bliżej. Jak święto to i jaja i mięso. A może strusie jaja i mięso? Trochę przydatnych informacji.

Jajo strusie waży 1650 g, zawiera ok. 1000 g białka i 320 g żółtka, co stanowi pokaźną porcję cennych składników odżywczych.

Pod względem zawartości cholesterolu w żółtku jaja strusie zajmują miejsce pośrednie między indykiem i kaczką a perlicą czy przepiórką, a jego ilość jest zbliżona do zawartości cholesterolu w jaju kurzym.

Mięso

Podstawowymi zaletami Strusiny są jej wysokie walory smakowe, stosunkowo niska kaloryczność oraz niewielka zawartość cholesterolu i tłuszczu. Mięso jest koloru czerwonego, podobne do polędwicy wołowej i cielęciny. Jest kruche i smaczne
Mięso strusi odznacza się wysokimi walorami odżywczymi i smakowymi. Od kilkunastu lat w świecie, a także w Polsce rośnie zainteresowanie fermowym chowem strusi afrykańskich (Struthio camelus). Dostarczają one wysokiej jakości skór, piór, jaj, a przede wszystkim znakomitego mięsa.

Strusie mięso posiada:

Niską zawartość tłuszczu (1,2g/100g)
Niską kaloryczność (niższą niż wołowina czy mięso z kurcząt)
Niską zawartość cholesterolu (57mg/100g)
Wysoką ilość białka (do 25%). Zapotrzebowanie na białko wzrasta w procesie wzrostu u dzieci, u osób uprawiających sporty siłowe, przy zranieniach czy w czasie ciąży.
Niską zawartość sodu (43mg/100g) i jest zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze.
Wysoki poziom żelaza (3,2-4,9 mg/100g). Efektem niedoboru żelaza może być bladość, wyczerpanie, podatność na zmęczenie, bóle głowy, skłonność do omdleń, bezsenność, uczucie zimna, które są jedną z postaci niedokrwistości wynikającej z niedoboru żelaza.

Ciekawostka:

Strusie Afrykańskie są największymi ptakami świata. Ich wzrost od 250 do 270 cm ,a masa ciała od 100 do 150 kg. Pasją Strusia jest bieganie, potrafią osiągnąć prędkość do 60 km/godzinę. Dożywają nawet 70-ciu lat.


Czytaj też:W Bydgoszczy powstała nowa pracownia artystyczna


Piach na wybiegach traktują jako swoją dużą "wannę", a nie miejsce gdzie mogą schować głowę - po prostu powiedzenie to jest nieprawdą!!!

Ulotka producenta i rozmowa którą przeprowadziłem we wtorek 19.04. dowiedziałem się mnóstwo ciekawych informacji o jajkach i mięsie strusia.
Rozmawiałem z Kazimierzem Talaśka który prowadzi fermę strusi w Czapelkach gm. Świecie. W Bydgoszczy ma stoisko na ulicy Długiej róg Batorego tzw. Jarmark Bydgoski.



emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto