Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zdrowy obiad na kieszeń studenta - przepisy kulinarne

MoDa
MoDa
Jest takie powiedzonko, że jak student na serdeczne pytanie „Jesteś głodny?”, odpowiada „Nie”, to znaczy, że kłamie. Postaramy się poniżej ułatwić Wam, drodzy studenci, wyjście z tego dołującego stereotypu.

Przedstawimy Wam trzy smaczne, zdrowe i przede wszystkim niedrogie dania, które z łatwością każdy/każda z was, będzie mógł samodzielnie wykonać.
Zaczniemy od najbardziej banalnego, by przejść do tych troszkę skomplikowanych.

1) Ryż z warzywami
Gotujemy ryż, najlepiej brązowy lub dziki, bo są najzdrowsze. Dziki gotujemy około 30 minut. Na patelni dusimy marchewkę, por, ziemniaka, pietruszkę, fasolkę - jednym słowem - jakiekolwiek warzywa. Wrzucamy je pocięte w kostkę lub w paski na podgrzaną oliwę. Kto lubi, może do dania dodać pokrojony w drobną kostkę wędzony ser tofu. Na półmisek wrzucamy ryż, na to warzywa. Danie posypujemy pociętą natką pietruszki i voila! Danie gotowe.

2) Makaron z suszonymi pomidorami
Makaron, najlepiej razowy gotujemy al dente (czyli nie rozgotowujemy go). Najlepiej kupić gniazdka, albo takie pocięte „kijki” (dostępne m.in. w eko-sklepach). Na patelni, na oliwie podgrzewamy suszone pomidory, bazylię, rukolę (pęczek kosztuje 2 zł, też w eko-sklepach, tania, a piekielnie zdrowa i smaczna). Można uprażyć też pestki słonecznika dla smaku. Makaron mieszamy z zawartością patelni, posypujemy parmezanem, albo zwykłym żółtym tartym serem np. gouda i jemy pyszny i pożywny obiad.

3) Zupa marchewkowa lub dyniowa
1 kg marchwi lub dynia (mała)
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru, najlepiej świeżego
2 łyżki miodu
sól, pieprz

Cebulę pokrojoną w kosteczkę z imbirem smażymy na oliwie. Marchewkę pociętą w plastry lub dynię w kawałkach gotujemy razem z czosnkiem, miodem, solą i pieprzem. Dodajemy przysmażoną cebulkę i imbir. Gdy marchewka będzie miękka, odstawiamy garnek, dodajemy łyżkę śmietany 12 proc i miksujemy lub blendujemy. Możemy dodać do zupy szklankę soku pomarańczowego – dla tych, co nie boją się oryginalnych smaków. Kto chce, może ugotować zupę na kostce rosołowej.

To przede wszystkim zdrowe dania, dzięki którym przetrwacie jesień bez kataru i w dobrym nastroju. Do tego herbatka z głodu i pieczone jabłko z miodem, a tegoroczny listopad nie będzie Wam straszny. Smacznego!

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bydgoszcz.naszemiasto.pl Nasze Miasto