Poniżej przepis na kruchy spód i propozycje przełozenia i dekoracji.
- Ciasto
Składniki:
| Wykonanie: Masło/margarynę siekamy z mąką. Dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, olej, cukier i miód. Szybko zagniatamy ciepłymi dłońmi. Na koniec dodajemy śmietanę i wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Placek powinien mieć na blasze ok. 1-1,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach C. |
- Przełożenie
Mazurka przekładamy marmoladą lub masą wykonaną z miodu i zmielonych orzechów lub maku.
- Masa makaronikowa
Mazurek z założenia jest ciastem bardzo słodkim. Pysznym wykończeniem jest masa (ciasto) makaronikowe.
Składniki:
| Wykonanie: Cukier wymieszać z wybranym składnikiem i zmielić na gładko. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą. Włożyć do rękawa cukierniczego. Udekorować brzegi ciasta. Wstawić do letniego piekarnika do zarumienienia. |
- Mazurkowe lukry
Lukier do mazurka to nie tylko cukier z cytryną. Niezwykle aromatyczny bedzie, gdy dodamy do niego 2 łyżki rumu. Możemy też zrobić lukier czekoladowy - wtedy nie dodajemy cytryny tylko do syropu cukrowego dosypujemy 2-3 łyżki kakao i dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.
Możemy się też pokroić w drobną kostkę skórkę pomarańczy i cytryny i wygotować w lukrze.
Źródło: Mazurek - przepis wielkanocny - MM Kraków
Od redakcji: Przypominamy, że każdy z Was może zostać dziennikarzem obywatelskim serwisu MM Moje Miasto! Zachęcamy Was do zamieszczania artykułów oraz zdjęć z ciekawych wydarzeń i imprez. Piszcie też o tym, co Wam się podoba, a co Wam przeszkadza w naszym mieście. Spróbujcie swych sił w roli reporterów obywatelskich MM-ki! Pokażcie innym to, co dzieje się wokół Was. Pokażcie, czym żyje miasto.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?