Obecność bakterii Ehec w warzywach stwierdzono ostatnio także w Szwecji i Wielkiej Brytanii.
W Czechach część zakażonych warzyw trafiła do sprzedaży, większość udało się jednak zatrzymać w hurtowniach.
Czytaj też:**Ile zapłacimy za paliwo podczas wakacji**
Bakteria Ehec z rodziny coli dostała się już do organizmów tysięcy osób w Europie, kilkaset osób znalazło się przez nią w szpitalu. W Niemczech od dwóch tygodni zmarło już 10 osób. Sytuacja jest o tyle ciężka, że bakteria uodporniła się na antybiotyki. Przypadki zachorowań odnotowano także w Wielkiej Brytanii, Holandii, Austrii, Danii, Szwecji i Szwajcarii.
Na razie nie wiadomo w jaki sposób ta groźna bakteria dostała się do ogórków.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?