Bydgoski Gastro Protest na Starym Rynku [relacja]

Redakcja
W czwartek (29 października) na Starym Rynku w Bydgoszczy zorganizowano Gastro Protest. Jakub Stykowski
W czwartek (29 października) na Starym Rynku w Bydgoszczy pojawił się długi stół, nakryty pustymi talerzami. Restauratorzy, właściciele klubów, pracownicy kawiarni, pizzerii, dostawcy oraz klienci protestują przeciwko zamknięciu lokali gastronomicznych. Zobaczcie relację z Bydgoskiego Gastro Protestu.

Zobacz wideo: Zakaz przerywania ciąży ze względu na wady płodu. Fala protestów.

Aktualizacja godz. 17:30: Właściciele lokali apelują, aby otworzyć branżę gastronomiczną. Zarzucają rządowi, że zamiast lepiej przygotować się do drugiej fali epidemii, rozdawano stołki i skupiono się na wewnętrznych tarciach. Protest wspierają również rolnicy.

- Nie ma dobrej gastronomii bez rolników. Wspieramy się i jesteśmy razem - mówi Marcin Szukaj, jeden z bardziej znanych bydgoskich szefów kuchni.

Aktualizacja godz. 17:00: Talerze symbolizują gwoździe do trumny. Z głośników gra głośna muzyka, m.in. utwór "Mój jest ten kawałek podłogi". Powoli zbierają się ludzie. Na płytę rynku kucharze wnieśli symboliczną trumnę.

- Absolutnie nie negujemy pandemii koronawirusa. Wprowadza się jednak obostrzenia, a nie daje konkretnej pomocy. Żyjemy w niewiedzy i niepewności - mówi jeden z organizatorów.

Na 3 listopada planowany jest kolejny happening pod hasłem "Czarna Polewka". Na razie nie wiadomo, czy protest zostanie zorganizowany w Bydgoszczy, czy w Toruniu.

Bydgoski Gastro Protest na Starym Rynku

Czwartek (29 października) to kolejny dzień protestów w Bydgoszczy. Tym razem na Starym Rynku pojawił się ogromny stół, nakryty pustymi talerzami z nazwami bydgoskich lokali.

- Gastro Mówi Dość! - grzmią przedstawiciele branży gastronomicznej, która dotkliwie odczuwa skutki pandemii. Najpierw musieli przeżyć wiosenny lockdown, a teraz ograniczenia obowiązujące w czerwonej strefie, przez co mogą przyjmować zamówienia tylko na wynos.

Oto postulaty Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej, który domaga się m.in.:

  • Stworzenia „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury.
  • Wprowadzenia stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (w tym żywność i napoje) oraz usługi gastronomiczne od dnia 1 listopada 2020 r.
  • Uruchomienia programu redukcji czynszów najmu przez jednostki budżetowe w Polsce o 90 proc. i programu pomocowego refundacji czynszów najmu komercyjnych w tym samym zakresie w terminie od 1 listopada 2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
  • Stworzenia Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli czynszów najmu w szczególności prywatnych właścicieli nieruchomości.
  • Gwarancji dla banków w celu uruchomienia nieoprocentowanych pożyczek dla gastronomii.
  • Gwarancji dla klientów dokonujących wpłat zaliczek na wydarzenia grupowe w obiektach.
  • Umorzenia obowiązku spłat dotacji z PFR.
  • Umorzenia składek ZUS dla branży gastronomicznej od 1 listopada 2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
  • Wprowadzenia „bonu gastronomicznego” na wzór „bonu turystycznego”.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie