Zobacz wideo: Zakaz przerywania ciąży ze względu na wady płodu. Fala protestów.
Aktualizacja godz. 17:30: Właściciele lokali apelują, aby otworzyć branżę gastronomiczną. Zarzucają rządowi, że zamiast lepiej przygotować się do drugiej fali epidemii, rozdawano stołki i skupiono się na wewnętrznych tarciach. Protest wspierają również rolnicy.
- Nie ma dobrej gastronomii bez rolników. Wspieramy się i jesteśmy razem - mówi Marcin Szukaj, jeden z bardziej znanych bydgoskich szefów kuchni.
Aktualizacja godz. 17:00: Talerze symbolizują gwoździe do trumny. Z głośników gra głośna muzyka, m.in. utwór "Mój jest ten kawałek podłogi". Powoli zbierają się ludzie. Na płytę rynku kucharze wnieśli symboliczną trumnę.
- Absolutnie nie negujemy pandemii koronawirusa. Wprowadza się jednak obostrzenia, a nie daje konkretnej pomocy. Żyjemy w niewiedzy i niepewności - mówi jeden z organizatorów.
Na 3 listopada planowany jest kolejny happening pod hasłem "Czarna Polewka". Na razie nie wiadomo, czy protest zostanie zorganizowany w Bydgoszczy, czy w Toruniu.
Bydgoski Gastro Protest na Starym Rynku
Czwartek (29 października) to kolejny dzień protestów w Bydgoszczy. Tym razem na Starym Rynku pojawił się ogromny stół, nakryty pustymi talerzami z nazwami bydgoskich lokali.
- Gastro Mówi Dość! - grzmią przedstawiciele branży gastronomicznej, która dotkliwie odczuwa skutki pandemii. Najpierw musieli przeżyć wiosenny lockdown, a teraz ograniczenia obowiązujące w czerwonej strefie, przez co mogą przyjmować zamówienia tylko na wynos.
Oto postulaty Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej, który domaga się m.in.:
- Stworzenia „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury.
- Wprowadzenia stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (w tym żywność i napoje) oraz usługi gastronomiczne od dnia 1 listopada 2020 r.
- Uruchomienia programu redukcji czynszów najmu przez jednostki budżetowe w Polsce o 90 proc. i programu pomocowego refundacji czynszów najmu komercyjnych w tym samym zakresie w terminie od 1 listopada 2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
- Stworzenia Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli czynszów najmu w szczególności prywatnych właścicieli nieruchomości.
- Gwarancji dla banków w celu uruchomienia nieoprocentowanych pożyczek dla gastronomii.
- Gwarancji dla klientów dokonujących wpłat zaliczek na wydarzenia grupowe w obiektach.
- Umorzenia obowiązku spłat dotacji z PFR.
- Umorzenia składek ZUS dla branży gastronomicznej od 1 listopada 2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
- Wprowadzenia „bonu gastronomicznego” na wzór „bonu turystycznego”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?